Nominowani w kategorii: Foodie

Od kuchennych eksperymentów po street food z drugiego końca świata – ci twórcy zabierają nas na smakowitą podróż, której nie da się zapomnieć.

Miejsce dla smakoszy i kulinarnych odkrywców. Twórcy w tej kategorii serwują nie tylko przepisy, ale także wyjątkowe kulinarne doświadczenia.

przejdź do głosowania

Nominowani w kategorii

Książulo

Książulo to obecnie najpopularniejszy w Polsce vloger i youtuber gastronomiczny. Swoją karierę zaczynał od testowania kebabów, a obecnie jeździ po całej Polsce, sprawdzając jakość potraw w podejrzanych barach, lokalach po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler, jak i w restauracjach celebrytów. Olbrzymią popularność zyskał, wypuszczając serię, w której testował przysmaki na jarmarkach bożonarodzeniowych. Jego rekomendacje uratowały wiele podupadających biznesów. “MUALA” od Książula to dla polskich knajp swojski odpowiednik gwiazdki Michelin - najwyższego kulinarnego wyróżnienia.

Rozkoszny

Rozkoszny, czyli Michał Korkosz, to jeden z czołowych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich, takich jak "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" czy "Nowe Rozkoszne. Przepisy, które ekscytują". Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni wegetariańskiej, czerpiąc inspiracje z polskiej tradycji. Wystąpił w roli prowadzącego w programie "MasterChef Nastolatki", przyznaje się do bezgranicznej miłości do masła i sezonowych produktów. To jemu zawdzięczamy viralowy pistacjowy sernik - totalnie warty grzechu.

Vague vegan

Vague vegan, czyli Agata Starosz, jest influencerką kosmetyczną i gastronomiczną. Jej kulinarne wideo są jawną parodią Nary Smith - viralowej TikTokerki i modelki, która zasłynęła z przygotowywania takich produktów jak guma do żucia czy płatki śniadaniowe od podstaw, z rzeczy dostępnych w domu. Obserwatorzy Vague vegan dzielą się na dwie grupy: tych, którzy followują ją dla przepisów i tych, którzy przepadli w jej odjechanym storytellingu. W narracji influencerki specjalne miejsce ma jej mąż oraz epizodyczne postacie m.in. pan Rafał z zajęć z ceramiki.

Stewunia

Stewunia jest najbardziej znaną propagatorką kiszonek, entuzjastką zup i fanatyczką ziemniaków (i czosnku). Oprócz roślinnego gotowania zajmuje się także aktywizmem i swoją działką ROD, skąd zresztą pochodzi część składników do jej super-eko-bio kuchennych eksperymentów. Ukisiła ARBUZA, w wyzwaniu PYRTEMBER udowodniła naukowo, że ziemniaki to nadwarzywa, które można jeść każdego dnia, a dzięki ZUPANUARY nawet największych sceptyków przekonała, że jak zima (i nie tylko), to wegańskie zupki. Wszystkie dania serwuje z nieodpartym urokiem ulubionej cioci ze Śląska.

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska to influencerka, która gotuje, edukuje i promuje niemarnowanie jedzenia. Niegdyś prowadziła własne bistro, obecnie prowadzi programy kulinarne, pisze książki, poradniki oraz prowadzi podcasty. Jej motto brzmi: „im więcej gotujesz, tym więcej wiesz, im mniej marnujesz, tym więcej masz”. Regularnie organizuje też warsztaty kulinarne, edukując na temat zrównoważonej kuchni i praktycznych sposobów ograniczania odpadów w codziennym gotowaniu.

przejdź do głosowania